Dan slovenske hrane – Tradicionalni slovenski zajtrk

Kot vsako leto bomo tudi letos tretji petek v novembru, 17. 11. 2023, obeležili dan slovenske hrane, s katerim bomo opozorili na pomen oskrbe s kakovostno hrano iz lokalnega okolja. Tako se bomo ta dan vključili v vseslovenski projekt »Tradicionalni slovenski zajtrk«, ki bo tokrat že enajsti po vrsti. Projekt je pripravilo Ministrstvo za kmetijstvo in okolje. Glavni pobudnik projekta je bila Čebelarska zveza Slovenije, ki je že vrsto let organizirala dobrodelno izobraževalno akcijo »En dan za zajtrk med slovenskih čebelarjev v slovenskih vrtcih«, ki je namenjena izobraževanju in ozaveščanju otrok o pomenu čebel in čebeljih pridelkov.

Ta dan bodo imeli otroci vrtca in šole za zajtrk tradicionalna slovenska živila: kruh, maslo, med, mleko in jabolko. Vsa živila, ki jih bomo ponudili za zajtrk na naši šoli in v vrtcu, bodo slovenskega porekla in jih bomo skušali pridobiti od lokalnih proizvajalcev.

Namen projekta je s spremljevalnimi aktivnostmi izobraževati, obveščati in ozaveščati mladino ter širšo javnost o:

  • pomenu zajtrka v prehrani,
  • pomenu in prednostih lokalno pridelanih živil slovenskega izvora,
  • pomenu kmetijske dejavnosti za okolje,
  • pomenu čebelarstva za kmetijsko pridelavo, gospodarstvo in širše okolje,
  • pomenu zdravega življenja in gibanja.

Vodja projekta TSZ je Nina Urh, organizatorka šolske prehrane.

Accessibility