Pestra, mešana, uravnotežena in redna prehrana je pogoj za otrokovo zdravje, pravilen razvoj in uspešno delo v šoli. Učenci si v mladosti pridobivajo prehranjevalne navade, ki jih bodo spremljale vse življenje. Neustrezne prehranjevalne navade – pridobljene v obdobju otroštva in mladostništva – vplivajo na način prehranjevanja tudi v zrelejšem življenjskem obdobju, s tem pa so povezane tudi mnoge bolezni.
Šolska kuhinja pripravlja dopoldansko in popoldansko malico ter kosilo. Priporočljivo je, da vsak učenec v času pouka zaužije vsaj dopoldansko malico. Trudimo se, da je šolska prehrana kakovostna in raznovrstna. Pomembno nam je, da zadovolji fiziološke potrebe otrok, zato si prizadevamo narediti čim bolj pester jedilnik.
Zdravstveni vidik šolske prehrane temelji na naslednjih dokumentih:
Pri načrtovanju prehrane in pripravi obrokov upoštevamo naslednja načela:
OBROKI
MALICA
1.–4. razred po 2. šolski uri, 5.–9. razred po1. šolski uri
KOSILO je učencem na voljo: 11.40–13.35.
POPOLDANSKA MALICA je v podaljšanem bivanju: 14.00–14.30.
KUHARSKO OSEBJE
Uravnoteženo prehrano in okusne obroke v šolski kuhinji pripravljajo:
vodja kuhinje, kuhar: Aleksandra Feher Vrhovec
kuhar: Marko Naglič
pomočnice: Jožica Malovrh, Alojzija Ravnohrib, Vida Klajić, Štefka Skopec,
Podružnica Šentjošt: Darja Burjek
Podružnica ČV: Helena Plestenjak
Organizatorka šolske prehrane je ………., ki v sodelovanju s kuharskim osebjem organizira šolsko prehrano.
NOTRANJI NADZOR
Vsi postopki, povezani s šolsko prehrano, potekajo v skladu s Pravili o šolski prehrani, ki jih je sprejel Svet šole.
UVELJAVLJANJE SUBVENCIJE PRI ŠOLSKI PREHRANI
Šola bo učencu ob pogoju, da bo iz podatkov CEUVIZ ugotovila, da je bila učencu odobrena subvencija, zagotavljala subvencionirano prehrano v obsegu, ki ga določi pristojni organ v skladu z ZŠolPre-1 in Zakonom o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev.
ALERGENI
Skladno z uredbo REGULATION EU 1169/11 – ANNEX II vas seznanjamo, da v naši šolski kuhinji rokujemo tudi z živili, ki so za nekatere uporabnike alergeni, zato smo jih na jedilnikih ustrezno označili.
1 – žita, ki vsebujejo gluten (pšenična, rž, ječmen, oves, pira, kamut) in izdelki iz njih
2 – raki in izdelki
3 – jajca in izdelki
4 – ribe in izdelki
5 – arašidi in izdelki
6 – soja in izdelki – lecitin (v margarini in čokoladi)
7 – mleko in izdelki, ki vsebujejo laktozo
8 – oreščki (mandlji, lešniki, orehi, indijski oreščki, ameriški orehi, brazilski oreščki, pistacija, makadamija) in izdelki
9 – zelena stebelna
10 – gorčica in izdelki
11 – sezam in izdelki
12 – žveplov dioksid in sulfidi
13 – volčji bob in izdelki – NE UPORABLJAMO!
14 – mehkužci in izdelki
Za vse otroke, ki imajo zdravstvene težave z zgoraj omenjenimi živili, pripravljamo dietno prehrano.
Dietno prehrano lahko uveljavljajo starši na podlagi potrdila osebnega zdravnika ali zdravnika specialista in s strani stroke predpisanega jedilnika.