ŠPORTNI DAN – PLANINSKI POHOD NA RATITOVEC

V torek, 17. 5. 2022, bo organiziran športni dan za učence in učenke 8. a in 8. b razreda. Učenci bodo imeli planinski pohod na Ratitovec.

Ratitovec je nadaljevanje grebena Spodnjih Bohinjskih gora, od katerega ga loči Bohinjsko sedlo blizu Soriške planine in doseže najvišjo točko v vrhovih Gladkega vrha 1666 mnm in Altemaverja 1672 mnm.

Ratitovec je dolgo travnato sleme, ki poteka v smeri vzhod – zahod in le narahlo valovi. Severna stran Ratitovca je položno pobočje, ki kmalu preide v gozdove Jelovice. Južna pobočja strmo padajo na teraso, kjer ležijo vasi Danje, Prtovč, Ravne, Torka in Zabrdo. S terase pod vasmi se gozdovi strmo spuščajo v dolino Selščice. Razgled z Ratitovca je eden izmed najlepših v naših planinah, saj je Ratitovec toliko odmaknjen od osrednjega dela Julijcev, da so le ti videti kot velika enotna gmota. Lepo pa so vidne tudi Karavanke in Kamniške Alpe. (Vir: Wikipedia)

Zbor učencev bo ob 7.20 uri na avtobusni postaji v Polhovem Gradcu. Odhod bo ob 7.30 uri. V Polhov Gradec se bomo vrnili okoli 14.30 – 15.00 ure. Nazaj grede bo avtobus peljal Prtovč – Železniki – Škofja Loka – Gorenja vas – Kurja vas – Polhov Gradec – Črni Vrh (če ne bo na voljo redni avtobusni prevoz). Učenci bodo lahko izstopali na vmesnih postajah – spremljevalni učitelj mora imeti pisno dovoljenje staršev za predčasen izstop. Šolsko malico bomo imeli s seboj, kosilo za ta dan bo odjavljeno.

Oprema:                                                                                      Dodatno:

  • pohodne, športne hlače                                                  –    hrana (sendvič, …)
  • kratka majica/dolga majica, pulover                             –    pijača (voda, čaj, sok …)
  • vetrovka, kapa (po potrebi)                                               –   obliži za žulje
  • primerna pohodna obutev                                                –   dodatna majica
  • nahrbtnik                                                                                –   zaščitna oprema proti klopom

Športni dan je za vse učence obvezen. Izostanek bo opravičen v primeru bolezni učenca ali drugega opravičljivega razloga. Če bo vreme slabo, bo športni dan prestavljen, datum bo znan naknadno. O morebitni spremembi oziroma odpovedi športnega dne bodo učenci obveščeni pravočasno.

Spremljevalni učitelji:

  • Sanja Štempihar
  • Vesna Muhič
  • Domen Hribar
  • Simon Purger

V gorah se obnašamo spoštljivo, ne vpijemo, ne onesnažujemo, ne uničujemo narave ter in s svojim obnašanjem poskrbimo za lastno varnost in varnost ostalih udeležencev. Predvsem pa uživamo v svežem gorskem zraku in gorski naravi.

Vodja športnega dne: Sanja Štempihar