Foto pozdravi s srečanje Erasmus+ na Hrvaškem II.

2. DAN, 17. 5, 2022

Dopoldne smo se odpravili na izlet proti severnem delu otoka Krka. Pri kraju Omišalj se je leta 2016 začela zgodba čisto nove plantaže z medovito rastlino, ki se imenuje smilj. Gre za rumeno cvetoč grmiček, za katerega pravijo, da pomiri poškodovano kožo in zmanjšuje gube. Na plantaži smilja na Krku iz rastline pridelajo 80 litrov olja, ki ga uporabijo v kozmetiki za kreme, mila, oljne pripravke za nego kože in celo zobno pasto. Sprehodili smo se skozi urejen nasad. V tem trenutku nekateri grmički ravno začenjajo cveteti, žetev pa jih čaka v juniju in nato še enkrat v decembru. Seveda smo na koncu kupili nekaj izdelkov, ki bodo pobožali našo kožo.

Pozno popoldne smo se odpeljali do miniaturne kraške jame, ki ji pravijo Biserujka. 111 metrov dolga kraška jama se nahaja zgolj 6 do 8 metrov pod površjem, vendar premore vse najbolj prepoznavne kraške oblike, na primer stalagmite, stalaktite, stalagmate in celo špagetke. Najbolj nas je navdušila legenda o imenu jame. V jami naj bi gusarji skrili bisere, ki pa jih še nikomur ni uspelo najti.

Danes smo delovno popoldne zaključili nekoliko prej, tako da smo imeli več prostega časa za sprehod po mestu Krk d za počitek na obali ob morju.